Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Dvodnevna poslovna konferencija sa fokusom na sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija pod nazivom "South East European InformationTechnology" (SEE IT) počela je danas u Sarajevu.

Na njoj su predstavnici IT kompanija, klastera i udružanja iz ovog sektora iz Jugoistočne Europe imali priliku čuti najnovije trendove u regionalnoj i globalnoj informacijsko tehnološkoj industriji, razmijeniti iskustva, povezati se, a sve u cilju unapređenja regionalne poslovne suradnje i pristupa tržištima EU.

David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH, kazao je da IT sektor ima izvanredne mogućnosti za razvoj u BiH i Jugoistočne Europe te da je to jedna od 'najsvjetlijih' točaka  u ekonomskom razvoju ove države.

''BiH je oduvijek proizvodila izvanredne inženjere, pametne mlade ljude. Njima su sada  samo potrebni alati da svoje ideje pretvore u nešto što se može plasirati na tržištu'', naglasio je Barth.

Sa upotrebnom IT tehnologije, naveo je, mladi poduzetnici imaju priliku kreirati izvanredne stvari, ali trebaju podršku vlade koja mora kreirati povoljno poslovno okruženje te osigurati pristup financiranju kako bi poduzetnici imali priliku ideju pretvoriti  u djelo.

 ''IT inovatori koji postoje ovdje su dosta uspješni  ,ali je ostalo dosta toga da se radi kako bi se pokrenulo gospodarstvo BiH'', smatra on.

Dodaje da mladi moraju znati da mogu otići u Berlin i biti nekolicina među tisućama drugih developera u tom gradu, ali mogu i ostati u BiH, gdje imaju dosta prostora na kojem za sada nema konkurencije u ovoj oblasti i ovdje razvijati svoje ideje.

U svim najuspješnijim zemljama gdje je industrija IT-a razvijena, navodi, postoji bliska suradnja javnog i privatnog sektora. 

''Najbolje što vlada može uraditi je da osigura edukaciju i otkloni prepreke za biznis i stvori povoljno poslovno okruženje, gdje je kapital dostupan i poduzetnici se potiču za poslovanje'', smatra Barth.

Susanne Hartmann, sektorski fond manager u GIZ Otvorenom regionalnom fondu za jugoistočnu Europu, kaže da Fond podržava regionalne programe ne samo iz IT-a nego i iz drugih oblasti.

''Vjerujemo da je regionalna suradnja ključ za uspjeh. To se odnosi na IT sektor kao i na druge sektore'', navela je ona.

Ova konferencija je inače, posljednja aktivnost projekta u kojem su IT asocijacije i klasteri iz 6 zemalja Jugoistočne Europe radili zajedno kako bi razvili zajedničke strategije za promociju vlastitih projekata na EU tržištu.

''Ove aktivnosti su pokazale da se regionalna suradnja isplatila te da zajedničke akcije privatnog IT sektora mogu biti uspješnije'', navela je ona.

Gregoris Chatzikostas, iz BioSense Center Instituta iz Vojvodine je istaknuo da su brojne mogućnosti i oblasti u kojima poduzetni ci mogu koristiti IT za unprijeđenje ekonomije. Jedna od tih oblasti je i poljoprivredni sektor.

Oni se se okušali upravo u tome. Naime, oni su u partnerstvu sa drugim organizacijama i IT kompanijama rade na uvođenju IT rješenja u poljoprivredu kako bi olakšali poslovanje poljoprivrednicima.

Također su i osigurali sredstva za financiranje najuspješnijh projekta koji tretiraju ovu oblast. Chatzikostas smatra da u ovom području Balkana ima dosta prostora upravo za ovakve inicijatve.

Max Gurvits, investitor i osnivač Startup AddVenturesa i Ters capitala, smatra da područje Balkana ako želi razviti  IT industriju mora postaviti prave ciljeve i napraviti kvalitetnu strategiju.

Jedna od glavnih stvari koja se treba uraditi je privući domaće kadrove koji su otišli vani i školovali se i posjeduju vrhunsko znanje u ovoj oblasti. Također, navodi potrebno je promijeniti model na koji se obrazuju kadrovi u školstvu. Potrebno je školovati kadrove koji će odgovarati današnjim potrebama tržišta rada, koji će biti inovativni a ne školovani za poslušnu radnu snagu i neku vrstu procesnih radnika jer, smatra da je takvo vrijeme prošlo te da sada tržište zahtjeva nešto drugo.

Navodi da je potrebno smisliti kako zadržati pametne u državi. Ističe da su sva iskustva zemalja JIE pokazala da kada su se granice otvorile pametni su otišli vani.

Zbog svega toga je potrebno da država ima strategiju koja će ih zadržati i koja će omogućiti razvoj ovog sektora, naveo je Gurvits.

Podsjetimo, SEE  IT  je okupila predstavnike  informacijsko - komunikacijskih  kompanija,  klastera  i udruženja  iz  dvanaest  zemalja  regije  Balkana  i  EU,  uključujući  Albaniju,  Austriju,  Bosnu  i Hercegovinu,  Bugarsku,  Hrvatsku,  Njemačku,  Grčku,  Kosovo,  Makedoniju,  Rumuniju,  Srbiju i Švedsku.

Konferencija je organizirana uz podršku USAID-a putem projekta Partnership for Innovation, a suorganizatori konferencije su USAID-ov projekt Regional Economic Growth i GIZ-ov projekt Open Regional Fund.