Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Špica turističke sezone i kilometarske kolone na autocestama donijele su Hrvatskoj osim kritika na nepostojanje vinjeta i veliku zaradu – samo ovaj vikend na cestarinama je država Hrvatska zaradila čak 50 miliona kuna (oko 6 miliona eura), prenosi “RTL”.

Hrvatskoj se tako smiješi rekordan prihod od cestarina. Do sada su najveće kolone bile vidljive vikendom, ali ove godine i tokom sedmice pred naplatnim kućicama stoji se u kilometarskim redovima.

Hrvatskim autocestama i autocestom Rijeka – Zagreb prošlo je više od 967.000 vozila, kojima je naplaćeno 49,5 miliona kuna cestarine bez PDV-a, što je gotovo tri miliona kuna više nego u istom periodu lani. Posebni rekord bilježi Dalmatina.

“Prvi puta smo ostvarili neki rekord od trenutno procijenjenih 110 miliona kuna za Dalmatinu za sedmi mjesec. Za pretpostaviti je po ovim brojkama koje imamo za prvih 7 mjeseci da će autoceste pod upravljanjem i HAC i ARZ ovo biti rekordna godina” , rekao je direktor Sektora za naplatu cestarine Mario Juzvišen.

Prihodi autoceste A1 u prvih sedam mjeseci narasli su na 276 miliona kuna bez PDV-a, što je u odnosu na prošlu godinu 15 i po miliona kuna više.

Velike gužve trpe i hrvatski aerodromi. Tako splitski aerodrom već je primio milionitog putnika, a samo u julu aerodromom je prošlo 434.000 putnika, što je 11 posto više nego prošle godine.