Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Nakon pet godina putovanja, sonda Juno ući će u Jupiterovu orbitu 4. srpnja.

NASA se udružila s Appleom ako bi napravili kratki film 'Vizija harmonije' koji slavi skorašnji dolazak sonde Juno na Jupiter, u ponedjeljak 4. srpnja. Film je dostupan na iTunesima i Apple Music, a glazbu korištenu u filmu radili su bivši frontmen Nine Inch Nailsa i trenutni direktor u Apple Musicu, Trent Raznor u suradnji s Weezerom,GZA the Genius i Zoe.

Sonda Juno prevalila je ogroman put otkad je lansirana 2011. godine. Ta sonda je inače oko 180 kilograma teška kutija od titana opremljena 20-metarskim solarnim pločama i ljudima će omogućiti da po prvi puta zavite ispod gornjeg sloja atmosfere tog plinovitog diva i vide otrovne oblake koji se nalaze pod njima.

Kroz period od godinu dana, Juno će mapirati kompletnu površinu Jupitera pritom koristeći devet znanstvenih instrumenata kako bi ispitali unutarnji sastav plinovitog diva kao i ogromna magnetska polja.

'Nitko nikad nije vidio Jupiter onako kako ćemo ga mi vidjeti', rekao je direktor misijeScott Bolton.

'Do vremena kad sonda počne svoje samoubilačko poniranje prema Jupiterovoj atmosferi, mi ćemo već imati dovoljno saznanja o tome kako Jupiterova plinovita unutrašnjost funkcionira i bolju sliku o tome kako je nastao sunčev sistem.'

Kratki film započinje govorom Scotta Boltona koji se prisjeća trenutka kad je prvi put vidio noćno nebo nezagađeno svjetlošću i koliko je oduševljen bio tim prizorom. Sličan doživljaj imala je, među ostalima, i glazbenica Corinne Bailey Rae koja je naglasila duboku povezanost između glazbe i znanosti, što je, u ostalom, i glavna zamisao ovog filma.

Glazba u podlozi koju su radili Reznor i Atticus Ross, inspirirana je zvukovima koje emitira Jupiter a koje su snimili NASA-ini instrumenti.

Pogledajte video: