Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Robotika, vještačka inteligencija i samovozeći automobili već sada mijenjaju svijet, a u budućnosti se predviđa upravljanje mislima i pametnije mašine.

Predviđanje budućnosti prilično je veliki izazov, ali kad se govori o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz DARPA-e, agencije za napredna istraživanja, vjerovatno mogu najbolje oslikati kako će izgledati svijet za 30 godina – a prema njima on će biti mjesto koje nam je teško prepoznatljivo.

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoju interneta, navigaciji, oružju, a upravo bi robotika i vještačka inteligencija nastavkom razvoja trebalo da promijene cijeli niz industrija.

Bespilotne letjelice nastaviće svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebalo svakodnevnu vožnju ka poslu da učine podnošljivom.

Međutim, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e pak zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći da kontrolišemo mislima.

“Zamislite svijet u kojem možete da koristite misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost”, rekla je neuronaučnica Justine Sanchez.

DARPA i sada radi na ovom području, a neki od primjera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolisati proteze.

Geološkinja Stefanie Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći da gradimo kuće i zgrade koje su izuzetno čvrste, a u isto vrijeme i ekstremno lagane. U videu DARPA-e objašnjava kako ona zamišlja svijet u kojem za 30 godina nećemo moći da prepoznamo materijale koji nas okružuju.

Bivša astronautkinja Pam Melroy je govorila i o promjeni u odnosu sa mašinama pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno da razgovaramo sa mašinama ili da pritisnemo dugme kako bi mehanizam inteligentnije obavio posao.

Pojasnila je kako danas moramo preduzeti niz radnji da bi pripremili avion za sletanje, a sve se mora preduzeti u određenom redoslijedu. Ona zamišlja da bi u budućnosti slijetanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za slijetanje, a avion bi tada obavila sav posao sam – ili možda neće ni trebati pilota u avionu.