Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Karte svijeta dolaze u različitim oblicima i projekcijama, odnosno načinima preslikavanja planete na papir. Najpopularnija je svakako klasična Merkatorova projekcija, ali ona ne predstavlja našu planetu na najbolji mogući način.

Kada je riječ o mapama svijeta, to su distorzije realnog izgleda planete iz prostog razloga što je trodimenzionalnu kuglu teško predstaviti u dvodimenzionalnom planu.

Merkatorova mapa poznata je po uvećavanju sjevernih i južnih dijelova planete pri čemu, recimo, Aljaska, Grenland ili Rusija djeluju veći nego što jesu, a sve kako bi meridijani i paralele ostali pod uglom od 90 stepeni.

Nova mapa koju je stvorio japanski arhitekta i umjetnik Hajime Narukawa kandidat je za najbolju moguću projekciju s obzirom na to da se na njoj nalazi minimalan broj deformiteta i distorizija.

Ime projekcije je Authagrafička mapa i predstavlja gotovo srazmjerne dimenzije svih dijelova planete, a pored toga je i estetski prihvatljiva za većinu korisnika. Mapa je toliko dobra da je nedavno osvojila nagradu za najbolji dizajn na tlu države.