Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini za Patriju kaže da aranžman sa BiH nije upitan.

No, jasno je da bi moglo doći do prolongiranja isplate druge tranše od 150 miliona maraka, dok vlasti ne ispune sve ono što se dogovorilo u novembru.

- Podsjećam da je osoblje MMF-a u novembru postiglo načelni sporazum sa vlastima o politikama potrebnim da bi Izvršni odbor MMF-a razmotrio odobrenje prvog pregleda u sklopu EFF aranžmana, a što bi rezultiralo puštanjem druge tranše u iznosu od oko 155 miliona KM. Od novembra vlasti rade na implementaciji mjera potrebnih za puštanje druge tranše. Kada ovi uslovi budu ispunjeni, Izvršni odbor MMF-a će se sastati kako bi razmotrio prvi pregled. U međuvremenu, osoblje MMF-a i vlasti će nastaviti konstruktivnu saradnju u okviru programa – istakao je Parodi.

Zbog neusvajanja zakona o akcizama sredstva koja su planirana u entitetskim budžetima, ostaju blokirana, ali MMF vlastima ostavlja mogućnost da se dogovore. Rokova nema, jer su svi već probijeni.

To praktično znači da BiH i dalje ostaje u aranžmanu pa se neće desiti scenario iz 2014. kada  se MMF povukao zbog neusvajanja zakona o radu.

Najviše problema je kod povećanja akciza na gorivo. Entitetski ministri finansija nakon fijaska u Mostaru na sjednici UO UIO-a na ovu temu ne žele govoriti, a postoje indicije da će se po hitnom postupku usvajati ovaj zakon nakon što se dogovor postigne na UO UIO-a.