Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić žestoko je kritikovao usvajanje seta zakona u Domu naroda, kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu u našoj zemlji.

On je rekao da će zakon kojim se povećavaju trošarine za 15 feninga po litru goriva i koji će uzročno-posljedično dovesti do novoga poskupljenja goriva za blizu 20 feninga dovesti do poskupljenja svega ostalog.

"Navodno bi se sa tih 15 feninga trebale praviti autoceste u BiH. Nisam glasao za to prvo jer već postoje trošarine u iznosu od 64 feninga po litru i ako sa ta 64 nije napravljen metar autoputa već dvije godine, ne vidim kako će ovih dodatnih 15 odjednom pokrenuti cestogradnju", rekao je Karamatić. 

Dodao je da je s druge strane nedavno Vlada Federacije na sebe preuzela kredit od 200 miliona KM koji je Kanton Sarajevo podigao za izgradnju Sarajevske obilaznice. 

"Sada će umjesto žitelja KS taj kredit vraćati svi stanovnici FBiH. Sarajlije će sada dignuti novi kredit jer im se može, a isti će vjerovatno kasnije ponovno prebaciti na Federaciju i tako do daljnjeg. Da se nekome stvarno prave ceste mogla je Vlada Federacije BiH tih 200 miliona KM investirati u autoput, a tzv. "sarajevski kredit" da vrati onaj ko ga je i podigao, Kanton Sarajevo", kazao je Karamatić.

A nama u Krajini ne daju 5 miliona KM da asfaltiramo ono što budi USK od komunikacijske izolacije. Aferim krajiški "lizoguzci"!