Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osma međunarodna investicijska konferencija, započet će sutra Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sve je spremno za osmu po redu smotru investitora i poslovnih ljudi, ali i predstavnika država i vlada iz cijeloga svijeta, koji imaju priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U ponedeljak i utorak Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Azerbejdžanu, Briselu i drugim prijestonicama.

Ovogodišnji SBF objelodanit će niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. Očekuje se učešće velikog broja uglednih investitora i gostiju među kojima će biti čelni čovjek jedne od najvećih svjetskih avio-kompanija „Emirates“ Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Prvog dana zasjedanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisutnima će se, na otvaranju Foruma, između ostalih obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktor u Direkciji za proširenje EU Christian Danielsson. Uvodna obraćanja imati predstavnici organizatora Islamske razvojne banke i BBI, predsjednik IDB Bandar M. Hajjar te Amer Bukvić, generalni direktor BBI.

Najveća investitorska konferencija SBF 2017 u fokusu ima i regionalno povezivanje, pa će jedan od najvažnijih panela biti posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima. Panel „One Region- One Economy“ će okupiti ugledne govornike među kojima bivše regionalne državnike, te predstavnike Evropske unije, Vijeća ministara BiH, vlada Srbije i Hrvatske te ugledne poduzetnike i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prvog dana Foruma bit će održan i panel o ulozi Jugoistočne Evrope u ekonomskom povezivanju istoka i zapada, a u njemu će učestvovati, između ostalih, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Posebna sesija prvog dana, organizirana u saradnji sa Dubai Export i Dubai Islamic Economy Development Centre, bit će posvećena islamskoj ekonomiji i halal tržištu.

Drugi dan Foruma bit će održan niz sesija će biti održan u hotelu „Hills“, a međunarodni i domaći zvaničnici, investitori i stručnjaci će razmotriti teme povezivanja širih regiona Istočne Azije i Jugoistočne Evrope te Centralne i Zapadne Azije sa našom regijom. Poseban dio bit će posvećen ulozi evropske perspektive u ekonomskom razvoju. Bit će održani i okrugli stolovi o saradnji Dubaija sa regijom te uvezivanju indonežanske privrede sa poslovnim ljudima sa Balkana. Ove godine, očekuje se održavanje destina direktnih susreta privrednika i razmjena ideja i projekata koji će rezultirati profitabilnim kooperacijama i otvaranju novih privrednih šansi. Bit će dodijeljene i tradicionalne nagrade Sarajevo Business Bridge Awards.