Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Hiljade mladih iz Bosne i Hercegovine svake godine odlazi u Njemačku potrazi za poslom. Ivana Bradara, bivša odbojkaška reprezentativka BiH je jedna od njih, ali je njena priča posebna.

Sarajka projektirala koridor 5C, ali se IPAK otisnula u Njemačku: Pročitajte sudbinu Ivane Bradare bivše BH. REPREZENTATIVKE

Ona je iz BiH otišla ne zato što nije imala posao, nego „zbog poremećenog sistema vrijednosti“. Njemački mediji pišu o mladoj djevojci koja se, i nakon što je okončala karijeru sportistikinje u ovoj zemlji ponovo vratila na teren i sada igra za ekipu Bayer Leverkusena.

Bradara je iz Sarajeva i po okončanom studiju građevine dobila stalni posao u jednoj od vodećih projektantskih firmi u BiH, radila na zahtjevnom projektovanju mostova na Autoputu Vc, imala natprosječnu platu za bh. prilike, ali joj to nije bilo dovoljno i za sebe je željela nešto više od onoga što joj je pružala sredina u kojoj je živjela – navodi DW.

Sarajevo je moj grad i radujem se svaki put kada odem u BiH, ali nakon dva-tri dana poželim da se vratim kući u Düsseldorf. Ovdje je sve uređeno, sve se planira, poštuju se pravila, postoji perspektiva da se dalje naučno usavršavam, učim novi jezik, puno je bolji kvalitet života, što meni lično savršeno odgovara - kaže Ivana, ne krijući svoje oduševljenje novom životnom sredinom.

Iz BiH, kako ističe, nije otišla trbuhom za kruhom kao većina onih koji odlaze iz domovine, već su je sredina, poremećen sistem vrijednosti, nedostatak perspektive za mlade ljude, sigurnosna situacija i druge anomalije u bh. društvu jednostavno natjerale na ovaj korak.

Uvijek sam htjela postići nešto više od onoga što mogu u BiH i htjela sam se okušati u inostranstvu. Ovdje revizori u tramvajima zarađuju kao inžinjeri početnici u BiH, ovdje se jednostavno zna kako se ko vrednuje“, dodaje Bradara.

Dala je otkaz u firmi u kojoj je radila i posvetila se usavršavanju njemačkog jezika, koji nije učila u školi, ali je tokom šest mjeseci pohađala kurseve na Goethe institutu u Sarajevu.

Kada sam odlučila da idem u Njemačku uzimala sam privatne časove jezika: svaki dan sam učila njemački po 4-5 sati. Potom sam došla kod brata u Köln u namjeri da nastavim usavršavati znanje jezika i usput da pošaljem prijave za posao. Poslala sam pet prijava i mislila sam da će procedura trajati nekoliko mjeseci. Međutim, za dva dana sam dobila odgovore na svih pet prijava i dva termina za razgovor“, prisjeća se Ivana, koja je, nakon sedam dana dobila posao u uglednoj projektantskoj firmi koja zapošljava preko 800 inžinjera.

Sretna okolnost po Ivanu bila je ta što je jedan od direktora firme koja joj je ponudila posao više puta boravio u Sarajevu i tokom saradnje sa profesorima na Građevinskom faultetu imao pozitivna iskustva. No, za nju je uklapanje u novu sredinu bilo izuzetno stresno iskustvo.

Inžinjeri u BiH ne zaostaju za kolegama u Njemačkoj. Naravno, ovdje je sve naprednije, bolje strukturisano i brže, ali su tehnologije i sam posao isti. Nijemci cijene naše inžinjere, jer sa njima imaju pozitivna iskustva - kaže Bradara.

Kada se uklopila u novi radni ambijent Ivana se odlučila za nastavak dugogodišnjeg bavljenja odbojkom, sportom kojim se u BiH aktivno bavila od 11. godine života. Trenirala je i profesionalno igrala u odbojkaškim klubovima „Dobrinja", „Igman", „Kakanj", a nastupala je i za juniorsku i seniorsku reprezentaciju BiH.

„Posjetila sam nekoliko drugoligaških odbojkaških utakmica i vidjela da je to nivo igre koji bi meni trenutno odgovarao. Napisala sam e-mail klubu TSV Bayer 04 iz Leverkusena i za sat vremena sam dobila poziv da dođem na probni trening, nakon čega sam postala dio te ekipe", kaže Ivana.