Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Javna ustanova Gimnazija „Bihać“ ove godine uvodi novi računarsko-informatički smjer s predmetima koji su kompatibilni sličnim smjerovima u školama Zapadne Evrope: informatika, uvod u programiranje, informacioni sistemi i baze podataka, primjena računara, operativni sistemi, računarske mreže, web-tehnologije, programski jezici, web-dizajn.

Pored ovog smjera, prošle godine je dugogodišnji opći smjer proširen novim odjeljenjima, kao što su: sportsko odjeljenje (svake godine Gimnazija je najuspješnija škola  u kantonalnim sportskim takmičenjima), ''DSD'' odjeljenje (odjeljenje s dodatnom nastavom njemačkoga jezika i pravom polaganja različitih jezičkih nivoa na kraju godine).

Javna ustanova Gimnazija ''Bihać'' osnovana je davne 1911. godine i prva je to srednja škola gimnazijskog tipa na području Bosanske krajine. Škola je uvijek bila pokretač raznih društvenih, kulturnih i obrazovnih promjena, a njeni nastavnici i učenici su svojim znanjem, trudom i zalaganjem bili njeni najbolji ambasadori.  Diplomu Gimnazije do sada je dobilo preko osamdeset generacija učenika, jedni kroz osmogodišnje, a drugi kroz četverogodišnje školovanje. Škola je kroz svoj stoljetni razvoj prošla kroz razne društveno-političke i historijske promjene, no nikad nije prestala djelovati i širiti znanje.

S ponosom navodimo da su gimnazijski profesori i učenici bili: slikari Jovan Bijelić, Ivan Picelj, Aleksandar Bojko, Dževad Hozo, književnici Oskar Davičo, Ahmed Muradbegović, Branko Ćopić,  Murat Šuvalić, Hrvoje Jurić, naučni i kulturni radnici Zvonimir Diklić, Avdo Humo, Aziz Šunje, narodni i ratni heroji Strahinja Radetić, Zvonimir Žardin, Irfan Ljubijankić i mnogi drugi.

Profesori Gimnazije se uvijek trude hvatati korak sa naprednim školskim sistemima i institucijama te za svoje učenike nastoje priskrbiti najbolje obrazovanje. Gimnazijalci su aktivni u mnogim projektima koji za cilj imaju međunarodnu saradnju i razmjenu učenika. Takvi projekti su aktuelni duže vrijeme i vezani uz gimnazije u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Italiji, Francuskoj. Menadžment Gimnazije i njeni nastavnici trude se modernizirati nastavu kreirajući različita usmjerenja.

Gimnazija je i ove godine srednja škola sa najviše osvojenih prvih mjesta u različitim takmičenjima znanja i stvaralaštva kako na području USK,  tako i šire (matematika, fizika, bosanski jezik i književnost, engleski jezik, njemački jezik, demokratija i ljudska prava).

Gimnazija ''Bihać' u Bihaću je srednja škola koja pruža najkvalitetnije znanje za budućnost.

Geslo Vijeća učenika Škole koje je ujedno i moto svih bihaćkih gimnazijalaca je: ''Jednom gimnazijalac, uvijek gimnazijalac!''

Dobrodošli, budući gimnazijalci!