Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Prema procjenama Economist Inteligence Unit (EIU), svjetska ekonomija će u 2015. godini rasti po stopi od 2,9 posto.

U 2014. rast svjetskog GDP-a bio je procijenjen na 2,5 posto. Globalni ekonomski rast biće povećan zbog pada cijena nafte: pad cijena nafte od 10 posto znači dodatnih 0,2 procentna poena za svjetski GDP.

Američka ekonomija će imati najbolje performasne od razvijenih zemalja svjeta u 2015. sa prognoziranim rastom od 3,3 posto. Ali svjetska ekonomija će biti  usporena zbog slabosti u eurozoni i Japanu i usporenog rasta na tržištima u razvoju. Kineski ekonomski rast u 2015. će biti usporen, ali će i dalje iznositi visokih sedam posto.

Izuzev Japana, Azija i Australija će biti najbrže rastući regioni u svijetu u 2015. Papua Nova Gvineja će biti, kako predviđa EIU, najenergičnija svjetska ekonomija sa rastom od skoro 15 posto, dvostruko više od bilo koje druge države. 

S druge strane, ruska ekonomija će patiti od udaraca nanijetih padom prihoda  od nafte i zapadnih sankcija, dok će se GDP Makaoa smanjiti zbog pada prihoda od kockanja. Ipak, najlošije performanse u 2015. godini će imati Sijera Leone zbog ebole u zapadnom dijelu Afrike, piše The Economist.

Među 10 ekonomija sa najlošijim performansama za ovu godinu nalaze se i dvije susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska.