Krajina u srcu - portal iz srca Krajine | kus.ba

Prekršajni sud u Zagrebu donio je presudu kojom je novčano kažnjena prvookrivljena Hypo Alpe Adria banka s 80.000 kuna te drugookrivljena Tea Martinčić s 10.000 kuna, članica uprave banke kao odgovorna osoba, stoji u priopćenju Udruge Franak koja je objavila i cjelokupnu presudu, prenosi Patria.

U presudi su banka i odgovorna osoba proglašeni krivima što nisu do dana 1. januara 2014. godine s korisnikom kredita ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa.

- Time su počinili djelo prekršaja po članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju te im se na temelju istog članka izrekla novčana kazna koju su dužni platiti u korist državnog proračuna, stoji u presudi.

- Ova presuda još je jedan očiti dokaz kako posluju 8 tuženih banaka i kako se odnose prema svojim klijentima, kršeći pri tome više zakona te svoje kodekse poslovanja, poručuju iz Udruge Franak.

Osvrnuli su se i na najave rasta rata kredita podginutih u eurima.

- Ovih dana svjedoci smo afere "Euribor" koja je isplivala na površinu, gdje se pokazalo da su i dužnici u eurima ugrožena skupina. Banke, HNB i izvršna vlast su direktni krivci jer su građane u svim kreditima izložili visokom riziku rasta euribora i libora, a najviše zato jer je bankama dopušteno da samostalno određuju fiksnu maržu u već postojećim kreditima.

Na taj način banke su zaračunale visoke fiksne marže te dovele sve dužnike u nepovoljan položaj obračunavajući veće kamatne stope. Takva zarada predstavlja ekstra profit banaka uz istodobno osiromašivanje hrvatskih građana, komentiraju.

- Udruga Franak još jednom poziva sve dužnike u svim postojećim kreditima gdje banke nisu do 1. janura 2014. ugovorile s dužnicima fiksnu maržu i parametar da podnesu optužne prijedloge protiv banaka, pozivaju iz Udruge.